כניסה לדירה חדשה היא דבר מרגש ביותר. כל הקירות לבנים ומבהיקים, הכל חדש, ולאחר תקופה של ציפייה ארוכה בזמן תהליך הבנייה, אפשר סוף סוף להיכנס אליה ולהתחיל לסדר אותה. אך מה קורה אם הקבלן שביצע את בניית הדירה התרשל בעבודתו, וישנם ליקויי בנייה מסוימים בדירה החדשה? מדובר בדבר די שכיח, שקורה בלא מעט דירות חדשות שנבנות על ידי קבלנים, גם אם הם המקצועיים והמנוסים ביותר. ויותר חשוב מכך – איך ניתן לגלות את הליקויים האלה ולטפל בהם בזמן?
למה חשוב לערוך בדק בית לדירה החדשה?
כדי לוודא שהדירה החדשה שקיבלתם לא מכילה שום ליקויים שדורשים טיפול, חשוב לעשות בדק בית לדירה החדשה. את בדק הבית מבצעות חברות חיצוניות שמתמחות בתחום זה ואינן קשורות ישירות עם הקבלן שבנה את הדירה. חברות אלה מעסיקות מהנדסים ומומחים, שמבצעים סקירה מקיפה של הדירה ושל כל מערכות התשתית שבה, כדי לגלות האם קיימים ליקויים שמחייבים תיקון.
כאשר מקבלים דירה חדשה שנבנתה על ידי חברת בניה, יש לאותה חברה אחריות על ביצוע תיקונים אם מתגלים ליקויים כלשהם בבניה. לכן, חשוב לערוך את בדק הבית מייד כאשר מקבלים את המפתח, על מנת לחייב את הקבלן לתקן כל ליקוי שיימצא באופן המהיר ביותר.
מה כולל בדק הבית?
בדק הבית כולל קודם כל בדיקה מבנית וחיפוש ליקויים בשלד – כל מה שקשור לגג, לריצוף ולקירות הדירה. בנוסף לכך, נבדקת רמת האיטום של הדירה, תקינות מערכת האינסטלציה, תקינות מערכת החשמל ובדיקה האם קיימת רטיבות במיקום כלשהו בדירה (בדיקה שנעשית בדרך כלל עם גלאי רטיבות תרמי). חברת הבדיקה תבדוק גם אזורים שנמצאים מחוץ לדירה, כמו מחסן וגינה – אם ישנם.
מה עושים אם מתגלים ליקויים בבדיקה?
בדק הבית צריך לכלול בדיקה של כל המבנה והתשתיות שלו. בסיום הבדיקה מתקבל דו"ח שמפרט את התוצאות. במידה והחברה הבודקת מצאה ליקויי בניה באחד מהפרמטרים שנבדקו, היא מפרטת אותם בדו"ח שנמסר לבעלי הדירה. את הדו"ח הזה יש למסור לקבלן, ולדרוש ממנו שיבצע את התיקונים הנחוצים, בהתאם לממצאים של הבדיקה.
במקרים שבהם הקבלן בוחר להתעלם מהליקויים שנמצאו, מה שלמרבה הצער קורה לעתים, יש צורך בפנייה לייעוץ משפטי והגשת תביעה כנגד חברת הבניה. במקרים כאלה, בית המשפט יצטרך לחייב את הקבלן לבצע את כל התיקונים הנדרשים.
במידה והקבלן אכן מקבל את ממצאי הדו"ח, יש לקבל ממנו לוח זמנים מדויק לתיקון הליקויים, וגם להתעקש על כך, אם צריך. חשוב שכל תהליך התיקון יתבצע בפרק זמן סביר, ולא ייגרר למועד בלתי ידוע בעתיד. לשם כך, יש להגיע להבנות עם החברה הקבלנית על כך ולדרוש שהתיקון יבוצע בזמן.
אם הקבלן סיים לתקן את הליקויים, מומלץ לערוך סבב שני של בדק בית, ולוודא כי הכל תוקן כהלכה. רק כך תזכו גם לשקט הנפשי הנחוץ וגם לוודאות שאתם חיים בדירה חדשה ותקינה מכל הבחינות.